ensemble

 

Het vocaal ensemble Reflection werd opgericht door de huidige dirigent Patrick Windmolders in 2006 en gaf haar eerste concert op 11 juni van datzelfde jaar.

Reflectie heeft een dubbele betekenis : weerspiegeling en beschouwing.

Het zijn precies deze twee eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor het ensemble “REFLECTION”. Vanuit respect voor het historische kader en stijl wil dit ensemble elke muziekpartituur onderzoeken en uitdiepen om haar grootst mogelijke zeggingskracht naar het publiek te weerspiegelen.

Reflectie van de partituur betekent meer dan zo getrouw mogelijk uitvoeren van wat in de noten vervat ligt.  Het betekent vooral dat de spankracht tussen tekst en muziek centraal staat.  Een spankracht die we in elke stijlperiode laten reflecteren naar de hedendaagse maatschappij. Immers, onze voorgeschiedenis en luistergewoontes hoeven we niet te ontkennen, maar kunnen we gebruiken om universele thema’s een grotere diepgang te geven.

Die thema’s zoeken wij in een repertoire vanaf de renaissance tot vandaag. Zowel Gesualdo da Venosa en Bach als Bikkembergs en Gjeilo komen aan bod. A capella koorwerken zijn onze specialiteit maar regelmatig laten wij ons instrumentaal begeleiden in werken als de Messe Solennelle van Rossini of de motetten van Bach.

Het ensemble nam twee keer deel aan een internationale koorwedstrijd en viel twee keer in de prijzen. Op het Internationaal Koorfestival Maasmechelen kaapte het in 2009 de tweede prijs weg en werd bekroond als beste Belgisch koor. Op de Florilèges te Tours (Fr.) behaalde het de prijs van de Franse koorfederatie A Coeur Joie in 2012.

De weerklank die Reflection ondertussen geniet, bereikte ook het operahuis de Munt. Vanaf 2013 is het ensemble er de vaste versterking voor de concertante uitvoeringen. Zo werkte het reeds mee aan Romeo et Juliette van Gounod en het War Requiem van Britten in 2013. In 2014 volgden dan uitvoeringen van Guillaume Tell van Rossini en L’enfance du Christ van Berlioz.