REFLECTION

 
20170211-_DSC0363-min.jpg
 
 

Ensemble Reflection

Het vocaal ensemble Reflection werd opgericht door de huidige dirigent Patrick Windmolders in 2006 en gaf haar eerste concert op 11 juni van datzelfde jaar.

Reflectie heeft een dubbele betekenis : weerspiegeling en beschouwing.

Het zijn precies deze twee eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor het ensemble “REFLECTION”. Vanuit respect voor het historische kader en stijl wil dit ensemble elke muziekpartituur onderzoeken en uitdiepen om haar grootst mogelijke zeggingskracht naar het publiek te weerspiegelen.

Reflectie van de partituur betekent meer dan zo getrouw mogelijk uitvoeren van wat in de noten vervat ligt.  Het betekent vooral dat de spankracht tussen tekst en muziek centraal staat.  Een spankracht die we in elke stijlperiode laten reflecteren naar de hedendaagse maatschappij. Immers, onze voorgeschiedenis en luistergewoontes hoeven we niet te ontkennen, maar kunnen we gebruiken om universele thema’s een grotere diepgang te geven.

Die thema’s zoeken wij in een repertoire vanaf de renaissance tot vandaag. Zowel Gesualdo da Venosa en Bach als Bikkembergs en Gjeilo komen aan bod. A capella koorwerken zijn onze specialiteit maar regelmatig laten wij ons instrumentaal begeleiden in werken als de Messe Solennelle van Rossini of de motetten van Bach.

 
 
 
20170212-14939357_1807868669452475_8921627288908691730_o.jpg
 
 

Geschiedenis

Het ensemble nam twee keer deel aan een internationale koorwedstrijd en viel twee keer in de prijzen. Op het Internationaal Koorfestival Maasmechelen kaapte het in 2009 de tweede prijs weg en werd bekroond als beste Belgisch koor. Op de Florilèges te Tours (Fr.) behaalde het de prijs van de Franse koorfederatie A Coeur Joie in 2012.

De weerklank die Reflection ondertussen geniet, bereikte ook het operahuis de Munt. Vanaf 2013 is het ensemble er de vaste versterking voor de concertante uitvoeringen. Zo werkte het reeds mee aan Romeo et Juliette van Gounod en het War Requiem van Britten in 2013. In 2014 volgden dan uitvoeringen van Guillaume Tell van Rossini en L’enfance du Christ van Berlioz.

In 2015 vierde Reflection haar 10-jarig jubileum in AMUZ met de creatie van “Meester R”, een werk speciaal geschreven voor deze gelegenheid door Sebastiaan Van Steenberge. Het ensemble werd eveneens uitgenodigd in 2017 om te participeren aan het Bach Festival in de Bozar, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Philippe Herreweghe. In maart 2020 zette Reflection de muziektheater voorstelling Novecento (naar het boek van A. Baricco) op de planken i.s.m acteur Antoine Vander Auwera. Een voorstelling waarin de artistieke grenzen van het ensemble werden verlegd. Deze voorstelling wordt hernomen in het voorjaar van 2022.

 
 
 

Dirigent

Patrick Windmolders (°Herk-de-Stad 1965) volgde zijn professionele muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij regentaat muziekopvoeding volgde en viool en harmonie studeerde. Nadien vervolgde hij zijn studies aan het conservatorium in Antwerpen en legde zich verder toe op harmonie, contrapunt, naast analyse koordirectie en muziekgeschiedenis. Hij volgde masterclasses ‘Early Vocal Music’ bij Rebecca Stuart aan het conservatorium in Tilburg. Tevens behaalde hij zijn Bachelor Schriftuur aan het Antwerpse conservatorium en de graad van Master Koordirectie aan het Lemmensinstituut.

Hij doceert AML, Creatief Musiceren en Koorzang aan de Kunsthumaniora in Antwerpen en was ook regelmatig gastdocent in de koorklassen van het Antwerpse en Brusselse Conservatorium.

Zijn carrière als dirigent begon hij op zijn 20ste bij het kinder-en jeugdkoor Martijntje (thans Jong Kathedraalkoor Hasselt). Daarnaast dirigeerde hij het St-Leonarduskoor in Zoutleeuw en Pro Musica Beverst. Nadien Laetare Musica in Herk-de-Stad en het Antwerpse koor Vocant.

In 2001 werd hij de bezielende leider van Audite Nova dat sinds 2009 samen met Alauda uit Ekeren omgedoopt werd tot A-koor. Hij is momenteel ook artistiek leider van het Vocaal Ensemble Reflection .

Hij werkte samen met het kathedraalkoor Brussel, het Euterpe Baroque Consort, de kamerkoren La Furia, Vox Amicorum en het Hermesensemble.
Hij zetelt regelmatig als jurylid bij verschillende provinciale koorwedstrijden. Hij werkt mee aan het EMJ in Neerpelt en aan projecten van Koor en Stem, A Coeur Joie (Frankrijk) en Europa Cantat.